zondag 3 januari 2016

Canada virus

Het is kerstmis. Zegt men. Als ik op de kalender kijk blijkt het nog echt waar te zijn ook. Als ik naar buiten kijk in de belachelijke wens om ergens een spoor van wit te zien, denk ik eerst dat ik droom. We hebben een witte kerst. Alles is wit, zover ik kan kijken. Erg ver is dat niet want door de dichte tot zeer dichte mist valt er bar weinig te zien. Maar goed, wit is wit, toch?

Hoezeer wij ook ons best doen, kerstboompje, verziering, kerstmuziek, lekker eten en drinken, het blijft toch moeilijk om ook maar een soort van kerstgevoel op te roepen. Hoe anders moet dat zijn in landen als Noorwegen, Zweden, Lapland of Canada. Ja Canada, daar waar het in Calgary vandaag -30 is, 44 graden kouder dan hier, met een luchtvochtigheid van 78%. Brrrr, da's koud. Misschien is de gevoelstemperatuur wel -50. Zou zomaar kunnen. Maar ze hebben in ieder geval wel het kerstgevoel. Lekker koud, een pak sneeuw voor de deur, cadeautjes onder de kerstboom. Hè, gezellig. Ik zie dat de wind daar vandaag uit het zuid oosten komt. Krijgen ze binnenkort misschien wel een beetje warmte van ons.

Sinds het idee geopperd is om in Canada te gaan wonen, heerst bij ons het gevreesde en lang buiten gehouden "Morbus Canadiense" oftewel "HET CANADA VIRUS". Langzaam maar zeker raakt de hele familie ermee besmet. Genezing schijnt, vooralsnog, niet mogelijk te zijn. Mijn dochtertje was door haar jonge leeftijd een eerste, makkelijk slachtoffer. Door het virus denkt ze werkelijk dat ze nu al wereldkampioen schaatsen bij de dames kan worden en de enige plaats op de wereld om dit te volbrengen schijnt Calgary, Alberta, Canada te zijn. Buiten schaatsen wil ze ook gaan skiën, langlaufen en bobsleeën. Het wicht is 5. Toen volgde mijn jongste zoon. Van een irritant briljante leerling (kerstrapport 7 tienen en 2 negens) is hij door het virus verandert in een Canadakenner bij uitstek, met Calgary als zijn specialisme. Vraag hem iets over Calgary en hij dreunt de feiten foutloos op. Het ventje weet uit zijn hoofd alle Avenues in de juiste volgorde, van west naar oost, op te noemen. Dagelijks begint hij zijn dag met een gezellige Google Earth wandeling door Calgary, ondertussen opmerkingen makend in de zin van "Papa, wist je dat in Calgary de beren gewoon over de weg lopen", of "Mama, weet je dat ze dit of dat hebben in Calgary?" Hij spreekt zelfs al met een Canadees accent en zegt steevast aan het einde van elke zin "eh". Irritant kereltje.

Toen kwam de dag dat de oudste mij verraste met "Papa, ik denk dat ik professional snowboarder wordt". Nee! Hij ook al!. Voorzichtig, terwijl ik het antwoord onbewust al wist, vroeg ik hem waar hij in mijn vaders naam enige sneeuw van betekenis denkt te vinden. "Nee" zegt hij, "Niet hier, in Canada. En dan het liefste in Calgary. Dat is super (als iets tegenwoordig leuk is, is dat schijnbaar meteen "super"). Daar ligt bijna het hele jaar sneeuw, dus als wij nu even snel verhuizen, dan kan ik deze winter nog gaan oefenen. Dat is echt Super Gaaf!" (Super Gaaf is schijnbaar nog beter dan gewoon super). Doen we zoon. Ik zal even een verhuizer bellen, gaan we morgen. Grapjas. Ik verdenk hem ervan dat hij mijn grap dat ze in Canada geen leerplicht hebben en je dus kan stoppen met school wanneer je wilt, nu tegen mij aan het gebruiken is. Stom, had ik kunnen weten.

Dan mijn vrouw. Ik dacht serieus dat zijn immuun was voor het hardnekkig om zich heen grijpende virus. Helaas. Vanochtend werd zij wakker en begon ze hardop te fantaseren over lopen in de sneeuw, gezellig zitten bij de open haard terwijl de kinderen de cadeautjes uitpakken, warme chocomel drinken en ga zo maar door. Mijn bek viel open. De harde bons van mijn onderkaak op de vloer moet ze gehoord hebben, want ze knipperde even met haar ogen en keek verdwaast om zich heen. Ik vroeg haar wat haar ineens bezielde. "Waar heb je het over?" vroeg ze me. Ik vertelde haar dat ik bang was dat ook zei besmet was met het Canada Virus. Een geheimzinnige glimlach was alles wat ik kreeg.

Verhuizen naar Canada. Het is nog maar een voorzichtig idee. Het zou dan begin volgend jaar moeten gebeuren. Het is en blijft meteen een megastap. Dat is niet van Nederland naar Frankrijk of Spanje verhuizen. Nee, dat is emigreren. Dat is serieuze shit. Dan denk ik aan de gesprekken die ik met enkele Canadese vrienden heb gevoerd over Canada en Calgary in het bijzonder. Over het wonen en leven. De goede economie, de vriendelijke en gastvrije bevolking, de zakelijke mogelijkheden. Dan zie ik weer de beelden voor me van met sneeuw bedekte uitlopers van de Rocky Mountains, diepblauwe meren, gelukkige mensen. No fucking crisis! En dan denk ik stiekem "goh, stel je nou toch eens voor dat……………." Kut, ik ook!

Jan van Oranje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten