zondag 3 januari 2016

Slavernij

Afgelopen maandag was het precies 150 jaar geleden dat de slavernij binnen de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Op 1 juli 1863 werden 47.000 slaven vrijgemaakt in Suriname en op de Antillen. Zij werkten vooral op suiker-, koffie-, cacao- en katoenplantages. De productie van deze plantages verscheepte men over de hele wereld. Goud geld werd er mee verdiend. Met 21 kanonschoten werd hun vrijheid aangekondigd.

Bij deze herdenking is er ieder jaar weer de discussie over officiële excuses van de Nederlandse staat. Broki (Surinaams Collectief) eist dit van de Nederlandse staat, maar Nederland weigert tot op heden deze officiële excuses te maken. Meneer Asscher gaf maandag een spijtbetuiging tijdens de herdenking bij het slavernijmonument in het Oosterpark, maar niet het ‘sorry’ praatje waar Broki op zit te wachtten. Die willen namelijk een schadevergoeding.

Natuurlijk, veel slaven zijn toen slecht behandeld, maar heeft de Nederlandse staat iets onrechtmatigs gedaan? Wie betaald en waar moet het geld heen van zo’n schadevergoeding? Ga dat maar eens uitzoeken. Waarschijnlijk wordt het de burger die de klos is. Persoonlijk vind ik het ook onzin om excuses aan te bieden voor iets wat mijn voorvaderen hebben uitgespookt. Zo kan je namelijk wel bezig blijven. Daarnaast is het ook nog zo dat de grootste slavenhandelaren de Afrikanen zelf waren. Maar daar hoor je natuurlijk niemand over. Het waren de Afrikanen die hun landgenoten verkochten aan een ieder met een handvol kralen. Ook ex-slaven hielden slaven die ook weer slaven hielden.

Drugscrimineel Bouterse maakt deze excuus discussie helemaal belachelijk. Meneer de president riep zijn landgenoten op om kolonisator Nederland te vergeven voor zijn wandaden. Weet u het nog? Onder Bouterse werd de omstreden amnestiewet aangenomen die plegers van de Decembermoorden vrijpleit. Prima hoor Desi, maar mag de ontwikkelingsgeldkraan naar Suriname nou eindelijk dicht? Zoek het even lekker uit daar en leer eens op eigen benen te staan. Onafhankelijk is onafhankelijk.

Maar waar begint of eindigt deze flauwekul? Moeten de Duitsers van nu ook gaan betalen voor de wandaden van toen? Kunnen we nog iets terugvorderen van de Fransen? Hoe zit het met de geestelijke schade van 80 jaar oorlog met de Spanjaarden? Germanen zijn ook ooit slaven geweest van Romeinen. Waar blijven mijn centen? Slavernij is verschrikkelijk, maar van alle tijden, ook van de tegenwoordige, en zal altijd blijven bestaan. Maar vooruit, ik ben de moeilijkste niet en ik zeg uit het diepst van mijn hart: 'Sorry jongens.' Zo, en nu weer door.

Jan van Oranje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten