zaterdag 9 juli 2016

In den beginne

De eerste dag schiep de kabouter de hemel en een bol van water. Hij maakte licht voor de dag en duisternis voor de nacht. Het werd avond en het werd ochtend, en voor hij het wist was dag 1 voorbij. De kabouter kwam er toen achter dat de tijd snel gaat als je lol hebt. Hij nam een afzakkertje en kroop zijn bed in.

De tweede dag schiep de kabouter een koepel om onder en boven te scheiden. Toen de koepel klaar was, zat hij een beetje met de naam. Na lang wikken en wegen besloot hij om de koepel 'Hemel' te noemen. Het werd avond en weer ochtend, dus was ook dag 2 voorbij voor hij er erg in had.

De derde dag schiep de kabouter het land, want hij had snel last van voetschimmel en moest dus droog kunnen staan. Dat was niet zo eenvoudig als het leek, omdat hij het water moest laten samenvloeien waardoor er droge stukken ontstonden. Deze droge stukken noemde hij 'land' en het water noemde hij 'zee'. Omdat hij toch lekker bezig was, schiep hij meteen maar wat planten en bomen. Hij ging zitten om alles eens goed te bekijken en besloot de volgende dag verder te gaan. Het werd avond en het werd ochtend. Dag 3 was voorbij.

De vierde dag schiep de kabouter de zon voor de dag, de maan voor de nacht en wat sterren voor het feestelijk effect. Als markering voor feestdagen, dagen, maanden, seizoenen en jaren schiep hij een kalender. Het werd avond en het werd ochtend. Dag 4 was voorbij.

De vijfde dag schiep de kabouter waterdieren en vogels. Hij pakte zijn hengel en ging de rest van de dag vissen. Het werd avond en het werd ochtend. Dag 5 was voorbij.

De zesde dag schiep de kabouter landdieren en 'de mens' dat op hem moest lijken. Zij moesten de boel een beetje draaiende houden. Na het scheppen zag hij dat de mens veel te groot was uitgevallen. Dus schiep hij er nog wat lilliputters en pygmeeën bij om het gemiddelde omlaag te brengen. Het werd avond en het werd ochtend. Dag 6 was voorbij.

De zevende dag besloot de kabouter niets te doen. Dat gaf ook niets, want hij was toch klaar met scheppen. Hij bekeek alles eens goed en schoot in de lach. "Wat een zooitje" dacht de kabouter en hij schiep nog snel even oorlog, overvloed en vraatzucht om kleine foutjes uit te wissen.

Jan van Oranje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten