zondag 3 januari 2016

Natuur beschermen of behouden?

Ik heb besloten mezelf op heel glad ijs te begeven. Ik ga mijn mening geven over een onderwerp waar de meningen zeer over verdeeld zijn en welke bij de grote massa, naar mijn zeer bescheiden mening, gevormd wordt door emoties. Ik ga mijn mening geven over de jacht in Afrika. En dan met name de olifantenjacht.

Zij die mij goed kennen weten dat ik mijn hart al jaren heb verloren aan Afrika en Zuid Afrika in het bijzonder. Dat maakt mij nog geen deskundige. Zeer zeker niet. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik me al vrij lang verdiep in het natuurbehoud in Afrika. Natuurbehoud. En natuurbehoud is iets anders dan natuurbescherming. Natuurbescherming is bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren. Alleen al het feit dat iemand het in zijn hersens heeft gehaald om een partij op te richten voor een groep levende wezens en daar dan het lot van wil bepalen, is eigenlijk te gek voor woorden. De Partij voor de Dieren weet zogenaamd wat goed is voor een dier. Ik durf te zeggen, de Partij voor de Dieren is erger dan de PVV. De Partij van de Dieren gebruikt emotie om de kiezer voor zich te winnen. Dit doet de PVV ook, alleen de Partij voor de Dieren is er beter in.

Wat is er aan de hand? In Afrika is het mogelijk om tegen een torenhoog bedrag, vaak € 100.000,- of meer, georganiseerd te jagen. Onder begeleiding van een door het land aangewezen beroepsjager. En voor dat bedrag is het de betalende jager toegestaan om een trofee, zoals de kop van een leeuw of olifant, mee naar huis te nemen. De Partij van de Dieren wil dit voor Nederlanders strafbaar maken en het ook Europees aankaarten. Dit is dus een duidelijk voorbeeld van dierenbescherming. Je beschermt de dieren tegen de grote boze jager door een verbod. En om dit er door te drukken gebruik je emotie. Het liefst gruwelijke beelden. Als het kan met veel bloed en open wonden. Dat scoort bij de kiezer. Terwijl de werkelijkheid is dat de beesten humaner worden afgeschoten dan in menig slachthuis in Nederland. Want je denkt toch niet echt dat elke dorpsgek met een geweer en genoeg centjes op de bank de donkere bossen van Afrika in mag om daar, als of het een schiettent op de kermis betreft, in het rond te schieten? Welnee.

Maar stel nou, stel dat die blonde troela haar gelijk haalt? Ik moet er niet aan denken, maar stel dat het haar lukt. Dan wordt er dus geen geld betaald door de vele honderden jagers die jaarlijks hun portemonnee opentrekken. Dan komen er geen miljoenen euro's het betreffende land binnen. En dan worden de dieren dus ook niet afgeschoten. Doordat de dieren niet worden afgeschoten, groeien de populaties enorm. Laten we de olifant als voorbeeld nemen. Binnen een bepaald gebied kunnen (speculatief) 20.000 olifanten leven. Een olifant is een grote eter en 20.000 olifanten eten dus heel erg veel. En dat is niet alleen gras. Hele bomen worden ontworteld. Dit is geen probleem als het aantal op 20.000 olifanten blijft. Maar…. deze populatie heeft het erg naar hun zin en groeit naar 25.000 olifanten. Op dat moment is er te weinig eten voor 5.000 olifanten extra.

De 5.000 extra olifanten hebben honger en trekken naar bewoonde gebieden. Daar vreten ze alles kaal. Met als gevolg dat er geen gras meer is voor het vee. Dat maakt de boeren boos. Deze boeren waren in het verleden al boos, omdat ze niet meer bos mochten ontginnen. Ze konden dus niet uitbreiden. Door de boeren hun deel te geven van het door de jager betaalde geld, vond de boer alles prima. In het verleden werden er, om de populatie op een bepaald niveau te houden, jaarlijks door de regeringen georganiseerd, hele kuddes afgeschoten. Tientallen jaren lang. Zonder dat dit een euro op heeft geleverd. Door dit nu door betalende jagers te laten doen, komt er veel geld binnen en wordt het leven van tienduizenden andere olifanten gered. Dat is natuurbehoud. Je ziet dus dat natuurbescherming en natuurbehoud met elkaar botsen. Natuurbescherming zegt: je mag een dier nooit pijn doen of doden, wat de reden ook is. Ook al sterft het dier hierdoor op lange termijn uit. Natuurbehoud zegt: als het nodig is, mag een klein deel worden gedood. Hierdoor kan worden gezorgd dat de soort op zich kan blijven bestaan. Kan worden behouden....

De Partij van de Dieren wil beschermen. Kosten wat het kost. Want het is zielig. De regeringen die natuurbehoud hoog in het vaandel hebben staan willen behouden. Ook al is het zielig. De Partij voor de Dieren zegt dat de 5.000 extra olifanten ook kunnen worden verplaatst naar andere gebieden. Welke andere gebieden? En als je zo begaan bent met de dieren, dan weet je toch dat olifantenkuddes volledig uit één grote familie bestaan? Dat olifanten elkaar gewoon weer opzoeken? En ze dan niet te stoppen zijn door snelwegen, bewoonde gebieden, weilanden, etc.?

De ex-koning van Spanje is afgeschilderd als een dierenbeul. Als een geld verkwistende klootzak. Hij had het aangedurfd om een olifant in Afrika dood te schieten en er nota bene nog mee op de foto te gaan ook. Dat hij zijn vriendinnetje ook op het kiekje liet vereeuwigen was wat minder slim, maar goed, koningen zijn net mensen. Ik vind de beste Juan Carlos zeker geen klootzak. Hij betaalde meer dan honderdduizend euro voor het recht om één olifant dood te schieten. Een olifant die op zijn laatste benen liep. Een olifant die binnen enkele weken niet meer zou zijn dan een karkas. Een olifant die nu in ieder geval een bedrag op heeft gebracht dat kan worden besteed aan natuurbehoud. Waardoor de soort op zich een kans krijgt te overleven.

De natuurbeschermers hebben ook gezorgd voor een verbod op de handel in ivoor. Applaus! Jaarlijks worden er voor natuurbehoud enkele duizenden olifanten afgeschoten. In plaats dat deze legaal afgeschoten olifanten gebruikt kunnen worden als voedsel voor de mensen die honger lijden (olifantenvlees bevat enorm veel vet en eiwitten) en het ivoor legaal miljoenen zou kunnen opbrengen, wordt het nu allemaal zinloos vernietigd. Dat is natuurbescherming. Want men denkt zo het stropen tegen te kunnen gaan. Dat is dus een duidelijk voorbeeld van hoe naïef natuurbeschermers denken. Juist door veel geld te creëren kunnen meer parkopzichters worden aangenomen. En meer opzichters zorgt voor meer controle. Door het ivoor legaal te verkopen, daalt de waarde flink, want er is meer aanbod dan vraag, en wordt het dus veel minder interessant om te gaan stropen. Maar niet volgens de natuurbeschermers. In dat opzicht is het trouwens erg raar dat wijlen Prins Bernhard ooit een hoge functie had als natuurbeschermer, terwijl hij zich bezig hielt met natuurbehoud.

Ik weet zeker dat heel veel niet zullen begrijpen waar ik het over heb, of waar ik me druk over maak. Maar het lijkt mij gewoon verschrikkelijk als er binnen hele korte tijd geen olifanten meer zijn, geen leeuwen, geen neushoorns, geen….. nou ja, vul zelf maar in. En dat alleen omdat men in het westen zo graag de natuur wil beschermen, met alle gevolgen van dien, terwijl het zo eenvoudig is de natuur te behouden.....

Jan van Oranje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten